Клейовий пістолет - електромеханічний пристрій, призначене для розплавлення і дозованої подачі клею. Спочатку інструмент був створений для застосування в сферах будівництва та ремонту, але сьогодні активно використовується і в побуті - для декорування поверхонь, рукоділля і флористики.

Клейовий пістолет для рукоділля має простий принцип дії. В отвір інструменту вставляються спеціальні патрони. При підключенні його до електромережі, патрони розігріваються до температури понад 100 градусів і плавляться. Натискаючи на курок користувач може видавлювати гарячу клейову масу і наносити на поверхні, що підлягають склеюванню.

Переваги клейового пістолета:

  • економічна витрата клею;
  • надійне кріплення за лічені секунди;
  • можливість роботи з практично будь-якими поверхнями;
  • отримане з'єднання володіє вологовідштовхувальними властивостями;
  • зручна ергономічна ручка робить використання комфортним;
  • склад якісно герметизує, заповнює малі порожнечі.

Який вибрати клейовий пістолет?

Більшість сучасних магазинів поділяють інструменти на професійні та побутові. Відрізняє їх продуктивність і швидкість роботи. Роблячи вибір на користь тієї або іншої моделі, слід ґрунтуватися на власних фінансових можливостях і передбачуваної частоті використання пістолета.

Важливий параметр якості роботи пристрою - діаметр використовуваних стержнів. Вибрати стержні для клейового пістолета можна в одному з двох розмірів: 7 і 10 міліметрів. Якщо агрегат призначений для нечастих побутових операцій або займається рукоділлям в якості хобі - 7 міліметрів буде досить. Якщо створення предметом hand made є джерелом заробітку і в день майстер робить більше 20 операцій за участю описуваного приладу, слід вибирати десяти міліметрові стержні. Великі обсяги роботи з таким пістолетом виконувати буде легше.

Довжина стержня - менш важливий параметр. Чим більше довжина завантажується патрона, тим рідше доведеться закладати стрижень.

Як правильно вибрати клейовий пістолет по температурі?

Дані параметр безпосередньо пов'язаний з характеристиками патрона. Кожна його модель має встановлені температурні режими роботи. Це визначає швидкість і ширину асортиментного ряду клеїв, з якими він сумісний. Температурний діапазон нагрівання в середньому становить 100-200 градусів. Класичний стрижень швидко нагріється патроном до температури 100 + 10-20 градусів. З підвищенням параметра збільшується швидкість роботи пристрою.

Параметр швидкості коливається в межах 5-30 грамів рідкої клеючої субстанції за хвилину. Для домашніх потреб і занять рукоділлям в якості хобі 5-10 грамів на хвилину буде цілком достатньо. При роботі з великими площами термопістолетом з малою швидкістю не вдасться покрити всю поверхню протягом декількох секунд - поки користувач дійде до кінця поверхні, клей спочатку засохне. Отже, скріплення елементів буде неякісним.

Корпус, тепловий вузол, курок і інші зовнішні параметри

Тривалість і надійність служби клейового пістолета багато в чому визначаються якістю виконання корпусу і теплового вузла. Перший повинен мати обтічну форму з мінімальною кількістю додаткових отворів. Пластикове виконання робить вироби максимально легкими, що не створює додаткової втоми в руці.

Купуючи ту чи іншу модель, важливо оцінити гарантійні зобов'язання виробника - це застрахує від швидкої поломки. Курок гарячого пістолета - ще одна важлива складова. Він дозволяє регулювати подачу клею. Представлений двома основними видами - повзунковим і поворотним. Останній більш зручний і практичний. Окрему групу становлять пристрої без курка, тут подача клею здійснюється механічним проштовхуванням стержня (пальцем).

Більшість електроінструментів оснащені мережевими шнурами, які вносять певні труднощі в робочий процес, встановлюючи межі простору, де цей самий процес може здійснюватися. Рішенням проблеми стане покупка акумуляторної моделі, яка заряджається від розетки і забезпечує можливість портативної роботи протягом декількох годин. Однак у такого зручності є і зворотна сторона - підвищується вага приладу. Тому, якщо область роботи термопістолетом обмежується робочим столом з розеткою неподалік, можна зупиняти свій вибір на варіанті зі шнуром.

При покупці пістолета важливо звертати увагу на наявність зворотного клапана, він запобіжить витікання клею з сопла після того, як користувач перестав тиснути на курок. Тугий клапан - гарантія того, що в вертикальному положенні клей не потече і не заллє курок і механізм пістолета. Для зручності заміни стержня і вилучення його пальцями, слід вибирати моделі з широким віконцем подавача стрижня.

Важливий елемент - відкидна підставка, завдяки їй, пристрій можна тримати в потрібному положенні.

Сопла-насадки для клейового пістолета

Бюджетні моделі передбачають наявність одного сопла, з підвищенням вартості збільшується і кількість насадок. Корисна насадка з тонким подовженим наконечником - дозволяє заповнювати клеєм важкодоступні місця. Модель з плоским отвором дозволить видавити широкий шар клею для обробки великої поверхні.

Насадка з захистом від крапель виконана на зразок ніпеля - спеціальний кулька всередині не дає рідкому клею протікати в стані готовності до роботи (але не роботі).

Як вибрати клей для клейового пістолета

Основна відмінність між стрижнями (клеєм в сухому вигляді) складається в кольорі. Прозорі безбарвні. Найбільш поширений універсальний вид, підходить для склеювання будь-яких матеріалів.

Кольорові непрозорі. Дозволяє підігнати клейкі речовини під колір деталі. Наприклад, для склеювання пелюсток червоної троянди з атласної стрічки краще скористатися червоним стрижнем, а коли настане черга листочків, змінити його на зелений.

Непрозорі білі. Призначені для клеєння білих деталей, скляних або металевих елементів. Непрозорий білий - маркування, яка означає, що гарячий клей володіє підвищеними зчіпними властивостями і підійде для роботи з важким металом і склом. Прозорий жовтий. Підходить для роботи з деревом, пластиком, папером.

Сірий, чорний. Може використовуватися в двох напрямках - як ізоляційний матеріал і як герметик. Вони необхідні для ущільнення швів і ізоляції провідників.

Температурний режим роботи - важлива властивість клейового стрижня. Одні плавляться при температурі 100, для інших необхідно мінімум 150 градусів. Використання останніх актуально для склеювання предметів, застосування яких в подальшому буде пов'язано з невеликим нагріванням. Вибір якісного клейового пістолета відповідно до заявлених вимог користувача - запорука ефективної комфортної роботи і тривалої надійної його служби.