Троянда - королева квітів. Тож не дивно, що більшість технік рукоділля пропонують всілякі варіанти виконання саме цієї квітки. Широке поширення отримала ідея створення троянди з атласних стрічок. Бутон виходить пишним, витонченим і практично не відрізнятись від оригіналу. З його допомогою можна перетворити просту шпильку або брошку, надати яскравості предмету одягу, створити оригінальний букет або об'ємну картину.

Зробити бутон троянди з атласної стрічки можна кількома способами, кожен з них має свої особливості, вимагає використання окремих матеріалів. Щоб створити справжній шедевр з базового набору елементів, доведеться попрацювати.

Троянда з широкої атласної стрічки

Необхідні інструменти та матеріали:

  • довга атласна стрічка, шириною 4-5 сантиметрів (колір виконавець вибирає на свій розсуд - від білого до темно-бордового);
  • гостра голка середнього розміру;
  • нитки (під колір стрічки);
  • ножиці.

Зігнути атласну стрічку під кутом 45 градусів, відступивши від краю 7-8 сантиметрів. Після згину повинен «визирати» хвостик на 1-2 сантиметри. Перегин зафіксувати петельним ручним стібком.
Зігнути продовження стрічки під таким же кутом, обшити нитками. У результаті повинна вийти фігура на зразок трикутника, де один край коротше (перший згин), а другий довший (другий згин і вся решта стрічка).

Третій раз зігнути вільний край стрічки, обшити, фігура повинна бути схожим на квадрат.
Перегнути останній раз, прошити.
Перевернути отриману фігуру таким чином, щоб вільний кінець стрічки був опущений вниз. З правого її боку повинен знаходитися хвостик, який утворився після першого зшивання стрічки.
Розгорнути квадрат, щоб довге продовження стрічки лягло на пальці. Зігнути край, як було описано вище, не зшивати, притримувати рукою. Чотири повороти стрічки створить об'ємний квадрат над простроченою підставкою.

Аналогічні дії стільки разів, скільки дозволить стрічка (на краю має залишитися 7-8 сантиметрів вільної стрічки) - це майбутні пелюстки троянди - чим їх більше, тим квітка буде пишніше. Що залишився скінчить згорнути в джгут, заправити в серцевину майбутнього бутона. Кантик пропустити через всі шари згорнутої стрічки, витягнути з протилежного боку.
Квадратики розташувати хаотично, імітуючи розташування пелюсток в троянді. Шари стрічки можна прокручувати повертати, розправляти руками.

Перевернути троянду тильною стороною догори, пришити вільний край стрічки. За формою він повинен нагадувати опуклий кружечок. Залишок стрічки видалити.

Виріб готовий!

Інтер'єрна троянда з атласної стрічки

Інструменти і матеріали:

  • Стрічка атласна (ширина 5 см).
  • Голка.
  • Нитка під колір стрічки.

Краї стрічки обрізати, оплавити вогнем, щоб не обсипалися. Розташувати зворотньою стороною до себе. Верхній правий кут загорнути вниз, щоб край стрічки з прямокутника перетворився в прямокутний трикутник.

Утворився кут загорнути вліво 2 рази. Утворену складку закріпити декількома стібками нитки.
Спочатку заправити в голку довгу нитку, тому що їй доведеться прошивати всю стрічку.
Прокладати стіжки із закріпленого місця вліво, поєднуючи між собою два края стрічки (відстань 1-2 мм від краю).

Загорнути довгий край стрічки під кутом, щоб обидві лицьові сторони з'єдналися встик. Скріплювати боки разом, поступово просуватися вгору і вліво. Зручніше взяти в руки стрічку, з'єднати між пальцями два краї, прошити, залишаючи вільним нижній шар. Перевернути стрічку, загнути під кутом довгий край.
Продовжувати зшивати за аналогічним принципом до кінця. Відкритий край зашити парою стібків. Потягнути за нитку, повинна вийти хвиляста фігура. Нитку не обрізати - в процесі оформлення бутона з її допомогою можна буде регулювати збірку пелюсток.

Формування троянди починається з далекого кута стрічки (де спочатку були створені дві складочки). Для цього досить потягнути за нитку.
Перша пелюстка, закручена навколо складок, буде серцевиною троянди. Стягнути нижні краї пелюсток іншою голкою.
Після формування другої пелюстки накрутити на бутон, підшити знизу. Пелюстки легко коригувати за допомогою натягу нитки. Закрутити стрічку до кінця.

Ниткою затягнути пелюстки, підшити, обрізати зайве. Розправляти пелюстки до того моменту, поки зовнішній вигляд троянди не буде максимально реалістичним.
Знизу затягнути останній ряд пелюсток у напрямку до центру. Для додання пишності квітки досить збільшити збірку, якщо планується створення напівзакритого бутона, необхідно зменшити натяг нитки.
Щоб приховати шви в тильній стороні троянди, досить заклеїти його кружечком фетру або шматком цієї ж стрічки.

Якщо доповнити квітку декількома зеленими пелюстками, можна створити оригінальний букет з троянд з атласних стрічок.

 

Маленькі троянди з атласних стрічок

Мініатюрні бутончики можуть стати оригінальним доповненням будь-якої великої композиції або виступати як самостійний декоративний елемент, наприклад, для прикраси шпильки.

Наведений нижче спосіб є одним з найбільш легких, потребує від майстра мінімум часу і зусиль.

Інструменти і матеріали:

  • стрічка атласна (ширина 1-1,5 см);
  • нитка в тон стрічці;
  • голка.

Стрічку зігнути по центру (повинен утворитися прямий кут). Горизонтальний кінець перевернути зліва направо. Вертикальний кінець направити знизу вгору. Повторити дії з горизонтальним і вертикальним кінцем.

Здійснювати описані вище дії до тих пір, поки вільні кінці атласної стрічки не будуть загорнуті повністю.

Утримувати обидва кінці, підняти, повинна вийти фігура на зразок об'ємної «змійки».

Тримати двома пальцями один кінець «змійки», тягнути за другий до того моменту, поки фігура не сформується в трояндочку. Закріпити конструкцію ниткою з тильного боку.

Чим довше атласна стрічка, тим більш об'ємною і менш незграбною буде троянда.


Кручені троянди з атласних стрічок

Необхідні матеріали та інструменти:

  • атласна стрічка - 50-60 см;
  • ножиці для рукоділля;
  • нитка і голка;
  • клей.

Взяти стрічку в руку, зігнути край посередині. Згин повинен утворювати собою кут в 90 градусів. Загнути утворений трикутник ще раз під тим же кутом. Згин повинен дивитися прямо.

Взяти його двома пальцями, покласти стрічку зліва поверх кінця стрічки, що справа. Обрізати місця, де стрічка виходить за краї. У готовому вигляді виріб повинен нагадувати конвертик. Зафіксувати його по краях парою стібків нитки, потягнути, щоб стрічка перетворилася в бутончик. Залишилося накрутити шари пелюсток на бутон.

Троянди з пелюсток-косинок

Оригінальний бутон можна створити і без покупки довгої стрічки. Досить знайти кілька шматків матеріалу, які залишилися від попередніх робіт. Їх розмір і форма визначать зовнішній вигляд троянди.

Необхідні матеріали та інструменти:

  • стрічка атласна (ширина 4-5 см) - до 15 відрізків, довжиною 10 см;
  • шпильки;
  • голка і нитки;
  • клей.

Обпалити краї на кожному шматку стрічки. Розташувати перший відрізок по довжині, підігнути за допомогою шпильок на 1 см на себе. Бічні сторони з'єднати з нижньою крайкою таким чином, щоб утворився трикутник. Нижній край прошити. Потягнути за нитку легким рухом руки, повинна утворитися пелюстка.

Підготувати інші шматки тканини за таким же принципом.

Приступити до формування бутона: з однієї пелюстки сформувати серцевину квітки, обернути другою пелюсткою, прошити. Збирати троянду, фіксуючи кожен шар. Верхні пелюстки рекомендується кріпити клеєм.