Органза - поширений матеріал для створення пишних декоративних композицій. Тканина легка і повітряна, швидко приймає первісну форму при механічному впливі, не змінює властивостей при контакті з водою. Із залишків матеріалу можна спорудити оригінальний бант, в якому першокласниця буде найяскравішою на лінійці.

Щоб створити пишний бант з органзи будуть потрібні наступні матеріали й інструменти:

  • органза;
  • вузька стрічка (ширина 5-7 міліметрів) - 70-80 сантиметрів в довжину;
  • декоративний пришивних камінь в оправі з металу;
  • пружна гумка для волосся (під колір органзи);
  • ножиці;
  • парафінова свічка;
  • нитка капронова тонка (під колір органзи);
  • голка середнього розміру;
  • лекала округлої форми - діаметр 11 і 14 сантиметрів.

Як зробити пишний бант з органзи?

З тканини викроїти по 5 круглих деталей діаметром 11 і 14 сантиметрів. Запалити свічку, акуратно оплавити, підносячи до вогню на видаленні. Кожен елемент скласти так, щоб зворотний бік виявилася всередині. Змітати кінці кроком 5 міліметрів, відступивши 3-4 міліметрів від краю.

Тканина рівномірно призібрати, закріпити нитку, обрізати. У підсумку, вийде 10 пелюсток - 5 побільше і 5 поменше.

П'ять сегментів одного розміру нанизати на робочу нитку, зімкнути в кільце, зафіксувати, пропустивши голку через перший і останній пелюстки. Закріпити. Аналогічну процедуру виконати стосовно п'ятьох інших пелюсток.

На квітку більшого діаметра накласти менший, з'єднати між собою серединки, прошив по внутрішньому краю.
Повинна вийти пишна двох'ярусна композиція.
Декорувати бант з органзи каменем в металевій оправі.

Пришити гумку для волосся з виворітного боку.
Рекомендація: для пришивання гумки слід використовувати нову нитку, це дозволить замінити елемент кріплення без порушення цілісності квітки.
Щоб гумка трималася максимально надійно, робочу нитку слід пропустити через металеву основу декоративного каменю.

Підготувати 3 стрічки з органзи, довжиною до 25-30 міліметрів, зав'язати простим вузлом між ярусами квітки. Для фіксації стрічок пропустити голку через кожен вузол і металеве кріплення каменю. Кінці підрізати, щоб всі мали приблизно однакову довжину, оплавити. Так виглядає бант зі стрічки органзи в готовому вигляді. Це найпростіший вид композиції у вигляді квітки.

Для більш досвідчених майстрів ідея зробити великий бант з органзи без використання ножиць. На відміну від першого варіанту, буде потрібно цільна стрічка, довжиною до 2 метрів, 8-10 сантиметрів завширшки, пістолетний клей і невеликий відрізок фетру. Всі інші елементи списку можна залишити. Щоб підготувати краю стрічки до роботи, запалити свічку, акуратно обпалити. Зігнути матеріал навпіл, відступити 2-3 міліметра, прокласти шов. Стежки робити невеликими однаковими, тоді складки банта вийдуть симетричними. Акуратно затягувати нитку, прісобірая льону. Робити це рекомендується по частинах, так простіше виправити виниклу похибка. Нитка стягувати туго, але не до упору. Край надійно закріпити, обрізати. Стрічку з оборками закриття в рулон, кожен утворюється шар закріплювати клеєм (наносити по краю лінії початкового згину). Коли заготовка зібрана і починає віддалено нагадувати пишний квітка, зі шматка фетру вирізати коло, діаметром 3-3,5 сантиметра, приклеїти до вивороту. Важливо щоб відрізок щільної тканини надійно приховував зібраний в середині рулончик. Пришити гумку для волосся, максимально розпушити бант - розтягувати шари стрічки в протилежні сторони, просуваючись до середини.

Красиві банти з органзи в такому виконанні віднімуть мінімум часу і дозволять створити оригінальний аксесуар. Банти для волосся з органзи можна кріпити до пов 'і обручів. Такі прикраси припадуть до душі, як маленьким, так і дорослим модницям. Про те, як втілити мрію в реальність повідають відео майстер-класи